Tavoitteista

Henkilökohtainen oppimissopimus

Tiimiakatemia käyttää yhtenä työkaluna oppimissopimusta. Sopimus koostuu viidestä eri kysymyksestä ja niihin annetuista henkilökohtaisista vastauksista. Oppimissopimuksen tavoitteena on tukea omaa oppimista. Uuden oppimisesta tässä aina on kyse.

Kysymykset ovat seuraavat:

  1. Missä olen ollut?
  2. Missä olen nyt?
  3. Minne olen menossa?
  4. Miten pääsen sinne?
  5. Mistä tiedän olevani perillä?

Menneisyyden kautta

Olen näitä kysymyksiä nyt pureskellut itse jatkuvasti enemmän ja todennut niissä olevan paljon voimaa juuri tavoitteiden asettamisessa. Menneisyyden miettiminen tekee hyvää ennen tulevaisuuteen katsomista. Tämä sen takia, että ymmärtää paremmin jo saavuttamansa kehityksen tai etenemisen. Lisäksi näin pystyy havainnoimaan omia vahvuuksiaan, jolloin niiden voi antaa tukea tavoitteiden saavuttamisessa. Pysähdytään siis hetkeksi katsomaan ympärille ja miettimään sitä, missä jo ollaan ja miten siihen on saavuttu.

Tavoite pilkottuna pienissä osissa

Yllättävän vaikealta tuntuu nähdä 100 metrin matka 10 metrin osissa. Ensin on selvitettävä lähtö. Tulee reagoida lähettäjän liipaisinsormeen oikea-aikaisesti. Ensin joudut siis treenaamaan sitä, ettet säpsähdä lähdössä, vaan saat välittömästi räjähtävän lähdön. Lähdön jälkeen on kiihdytysvaihe ja vartalo tulee suoristaa ylös. Sinun pitää etsiä oikea asento juoksullesi, treenattava lihaksiasi, jotta voima välittyy parhaassa mahdollisessa kulmassa rataan ja vauhtisi päihittää muut. Lopussa keskityt vielä oikea-aikaiseen venytykseen, jotta saat parhaan mahdollisen ajan. Toisena vaihtoehtona olisi juosta 100 metriä täysillä, miettimättä sen enempiä eri osa-alueita. Onko kumpikaan toistaan ihmeellisempi tapa?

En itse todellakaan ole mikään pikajuoksia, vaikka pienenä yleisurheilua harrastinkin. Kuitenkin kaiken voi nähdä pienemmissä osissa. Pienet kokeilut ja muutokset ovat usein juuri niitä, jotka saavat aikaan suuria lopputuloksia.